RecordingRoom presenteert  Welkom Wat Locatie Contact Opname! De Mix Masteren Achteraf Apparatuur Hardware Software Mics & Instr Verder Doorlooptijd Links C-Console

De bouw van de nieuwe opnameruimte en controlroom
om te komen tot een volledig zwevende constructie, gedegen isolatie en goede akoestiek.

 


Een geïllustreerde weergave van de opbouw:
oktober 2002
november 2002
december 2002
januari 2003
februari 2003
maart 2003
april 2003
mei 2003
juni 2003
juli 2003
augustus 2003

 
Oktober 2002 stond in het teken van sloop, initiële heropbouw, calculaties, bestellingen en allerlei andere voorbereidende werkzaamheden. 
De extra binnenmuren zijn gezet. Kalkzandsteen tot aan het plafond. Voor geluidsisolatie is immers massa nodig. Dus een paar duizend kilo er tegenaan. En met steen gevulde stalen draagbalken ter versteviging van de hele constructie.

Top

in November 2002 is verder gewerkt aan gewerkt aan de afwerking van de basis constructie. Ook zijn details als elektra en beluchting vooraf bepaald en deels aangelegd. 
Omdat half open voegen zwakke punten kunnen zijn in de totale isolatie zijn de muren "afgevoegd" met zo'n 10 mm cement. Daardoor krijgen ze het uiterlijk en de robuustheid van puur beton.
Gescheiden stroomgroepen, drie luchtafvoerpunten en frisse lucht aanvoer. 
Voor het venster tussen controlroom en opnameruimte is een stalen draagbalk nodig. Ook weer gevuld met steen voor extra massa en om klankkasteffecten te voorkomen.
En natuurlijk alle gaatjes en naadjes afgekit met flexibele acrylaatkit. 

Top

December 2002 was de maand van de plafonds. Eerst is de ruimte tussen de  gordingen (dakdragers) opgevuld met flink wat kubieke meters opencellig schuim.  Vervolgens is daartegenaan een laag OSB gemonteerd waarbij wederom alle gaatjes en naadjes zijn afgekit met flexibele acrylaatkit. 
Vervolgens zijn de speciale Akoestiregels tegen het plafond geplaatst. Deze ontkoppelen de binnenlaag van de buitenconstructie. Tussen de regels wederom dempingschuim.
Als alle regels en schuim geplaatst zijn kunnen de twee lagen gips (in totaal 25 mm) aan het plafond. Met tussen de lagen vochtremmend folie.

En natuurlijk alle gaatjes en naadjes afgekit met flexibele acrylaatkit. De beplating raakt de vaste muur op geen enkel punt. Alle randen zijn gekit. Daarmee is het plafond ontkoppeld en onafhankelijk beweegbaar.
De plafonds waren letterlijk de zwaarste klus. De zwaartekracht werkt niet mee, schuine daklijnen, boven het hoofd werken, zwaar gips, twee lagen etc. 

Top

In januari 2003 is begonnen met de wanden
Iedere wand wordt ontkoppeld en de wanden staan
geen van allen recht tegenover elkaar om hinderlijke echo vorming te voorkomen. 
Eerst wordt los van de wanden en rustend op een mat van schuim een draagconstructie in de vorm van een balkenframe gebouwd waarop de Akoestiregels gemonteerd worden.

Top

Februari 2003 staat evenzo in het teken van de wanden. Het gipsplaatwerk vordert. Door de asymmetrie, schuine daklijnen en de vereiste millimeters ontkoppeling komt het aan op veel meet- en snijwerk. 
De spouwen worden opgevuld met minimaal 20 cm schuim. 
In de drumruimte zijn combinaties van diverse regel- en schuim diktes gehanteerd. Daarmee worden meerdere laag-frequenties nog beter geabsorbeerd. 

Top

Maart 2003. 
De deuren hangen en de ontkoppelde binnen-raamposten en spouwen zijn voorbereid. 
De elektra is goeddeels gereed.
Een aantal wanden zijn al gestukadoord
De beluchting werkt goed en geruisloos. In totaal drie verdeelde afzuigpunten en één frisse lucht toevoer. Bij alle vier een gedempte lengte van minstens drie meter. Opgebouwd rond een minimale doorgang van 100 vierkante centimeter met drie centimeter dempingschuim en drie lagen met MDF en gips.

Top

April 2003. 
De beglazing is geplaatst. Het scheidingsraam tussen opname- en controleruimte bestaat uit twee keer gelaagd dubbelglas met verschillende glas- en spouwdiktes. De spouw is voorzien van dempingsmateriaal en de vensters zijn beide tegenovergesteld hellend geplaatst om teveel staande golven in de spouw te voorkomen. Ook de binnen-unit van de airco is geplaatst zijn de resterende vlakken gestukadoord.

En ja. Het moest er eens van komen. De achtergang
Naast de isolatieve bufferfunctie naar buiten toe voorziet deze ruimte in een aantal essentiële zaken. De computers, de beluchtings-unit en buiten-unit van de airco. Daarnaast is er een mini keuken, ruimte om te klussen en fungeert het deels als archief en opberghok voor standaards e.d.

Top

Mei 2003. 
De vloeren maken het verschil. Geen stoffig beton meer onder de voeten. Geen scherpe echo's.
Schuim en twee keer 18 mm osb verlijmd en geschroefd. 
Net als bij wanden en plafonds is ook hier h
et detail het meest tijdrovend... 

Alle randen van de vloer moeten los van de wanden liggen met een speling van minimaal drie en maximaal acht milimeter. Om vervolgens alle naden volledig dicht te kunnen kitten. Wederom talloze dozen met een dozijn acrylaatkitkokers. 
De muur, het plafond en overig schilderwerk in combinatie met het laminaat en de velours gordijnen maken vervolgens alles plotsklaps af!

Top

Juni 2003. 
Tijd voor allerlei afwerkaangelegenheden, zachtboardtegels aan het plafond in de controlroom en de drumruimte, aanleggen van bekabeling en kabelblokken, het maken van de kabeldoorgangen, de drempels, de deurspouwbekleding, de installatie van de computers in de gang, de verbindingen naar de controlroom en natuurlijk eindelijk de instrumenten en apparatuur...

Top

Juli 2003. 
Veel testen en uitproberen. De isolatie is bijna nog beter dan gehoopt. 's Nachts drummen is mogelijk!
Akoestiek valt ook niet tegen. En flexibel!
Ook nog wat apparatuur en microfoons toegevoegd aan het assortiment.

Top

Augustus 2003. 
Na zoveel kilo's en meters steen, cement, hout, regels, schuim,  bedrading, gips, kit, schroeven, osb, glas, stuuk, stroomdozen en wat al niet meer.
Na al dat geplan en gepieker over allerlei details, alle inspanningen en toestanden toch maar even een gevoel van vakantie
Maar ook de start van het eerste project. Na de proefopnames al bijzonder veelbelovend!

 

 

 

 

  Design © RecordingRoom @ 2007